pyhaselka.fi https://pyhaselka.fi Fri, 27 Oct 2023 09:18:34 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Aktiivinen talvella https://pyhaselka.fi/2021/09/30/aktiivinen-talvella/ Thu, 30 Sep 2021 08:56:34 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=114 Talvella on aina niin kylmä ja päivät ovat niin lyhyitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi vaipua horrokseen kuin murmelin ja istua sisällä lämpimässä. Tänään haluaisimme antaa sinulle muutamia esimerkkejä siitä, miten voit selviytyä talven yli erilaisilla aktiviteeteilla, joissa on paljon vaihtelua ja hauskuutta. Pidät varmasti erityisesti urheiluvihjeistämme. Ja vielä parempi, lyö vetoa urheilusta NetBetissä.

Talviurheilu ja liikunta luonnossa

Lumipeite, polveen ulottuva lumi – nämä ovat ihanteelliset olosuhteet päästä suksien selkään ja tutustua ulkoilmaan. Kylmä ilma virkistää, ja liikunta tekee hyvää keholle ja immuunijärjestelmälle. Mutta voit myös tutustua ympäristöön aivan uudella tavalla kävellen. Metsät, niityt ja pellot säteilevät talvella aivan erilaista tunnelmaa. Koska puissa ei ole lehtiä, näet paljon kauemmas. Pienellä tuurilla voit myös tarkkailla eläimiä.

Tee päiväretkiä

Jos katto putoaa kotona päähän, voit myös hypätä autoon ja lähteä päiväretkelle. Aina ei ole mahdollisuutta eikä varsinkaan aikaa tutustua uusiin paikkoihin. Joskus kannattaa vain ottaa aikaa, sillä uusiin paikkoihin ja kaupunkeihin tutustuminen on hyvin opettavaista, ja tuntuu hyvältä lähteä ulos ja nähdä jotain erilaista kuin arki.

Vieraile museoissa ja gallerioissa

Suomella on pitkä ja tapahtumarikas historia, ja siitä on hyvä muistuttaa itseään säännöllisesti, jotta tietää, mistä on tulossa. Silloin on mukavaa mennä museoon. Myös aluehistoria on hyvin mielenkiintoista, ja näissä museoissa oppii yleensä enemmän kuin luulisi. Mutta ei ole vain historiallisia museoita. Luonnon, teknologian ja tieteen kaltaiset aiheet eivät jätä toivomisen varaa. Samoin vierailu galleriassa tai taidenäyttelyssä on rikkaus jokaiselle kulttuurista kiinnostuneelle. Ehkä naapurustossasi on myös linna tai palatsi. Ne saavat historian tuntumaan entistäkin todellisemmalta, ja nämä vanhat, historialliset seinät säteilevät aina jotain erityistä.

(Uuden) kielen oppiminen

Oletko koskaan katsonut ulkomaista elokuvaa alkuperäisessä versiossa tekstityksin, mutta haluaisit ymmärtää elokuvan henkilöitä ilman tekstitystä? Opettele sitten uusi kieli! Mitä ennen piti ostaa kalliita kirjoja jne. varten, voi nyt oppia sohvalta käsin, osittain ilmaisten sovellusten, kuten Duolingon, avulla. Ja kun tunnet itsesi varmaksi uuden kielen kanssa, voit kokeilla sitä mukavasti omassa kodissasi eri sovellusten avulla eri puolilta maailmaa olevien ihmisten kanssa. Tämä ei ainoastaan lisää itsetuntoa ja tekee onnellisemmaksi, vaan myös edistää kulttuurien välistä ymmärrystä.

Aktiivinen talvella

Opi (uusi) instrumentti

Haaveilitko lapsena siitä, että sinusta tulisi rocktähti, mutta et koskaan uskaltanut tai saanut tilaisuutta toteuttaa tätä tavoitetta? Pitkät pimeät talvikuukaudet antavat sinulle riittävästi aikaa saavuttaa ainakin osa unelmasta. Vaikka sinusta ei enää tulisi Jimi Hendrixiä, kitaran, viulun tai minkä tahansa muun instrumentin soittaminen voi piristää synkkiä päiviä. Se on terveellistä aivoille ja sielulle. Useimmat soittimet eivät myöskään ole niin kalliita kuin luulisi. Alkeissoittimia on saatavilla lähes kaikissa soitinryhmissä, myös pieneen kukkaroon.

Laajenna tietämystä ja tule asiantuntijaksi

Talven pitkät illat kutsuvat sinua laajentamaan tietämystäsi. Miksi et voisi olla jonkin aiheen asiantuntija ystäviesi keskuudessa? Hämmästytä ystäväsi ja kollegasi – kuulostaa hyvältä, eikö vain? Sinun ei tietenkään pitäisi tehdä tätä vain tehdäksenne vaikutuksen muihin, vaan yksinkertaisesti uteliaisuuttasi ja löytääksesi vastauksia kysymyksiin, joita olet kysynyt itseltäsi jo pitkään. Olipa kyse urheilusta, kvanttifysiikasta, uskonnosta tai keskiajan taidemaalareista – sillä ei ole väliä. Internet tarjoaa meille tietoa kaikista mahdollisista aiheista ja milloin tahansa. Kuka tietää, millaisen sysäyksen uudet oivalluksesi antavat sinulle.

Jättimäisen iglun rakentaminen

Kun olit lapsi, iglun rakentaminen oli yksi niistä asioista, joita rakastit tehdä. Voit tehdä sen uudestaan, ja miksi et tekisi siitä muutaman koon suurempaa? Riippuen asuinpaikastasi, voit kutsua ystäviäsi ja naapureitasi ja rakentaa Iglon puutarhaan tai puistoon lähellesi. Liikunta raittiissa ilmassa on terveellistä, ja jos rakennat Igloa yhdessä muiden ihmisten kanssa, sinulla on vielä hauskempaa.

Löydä luova ote

Joskus elämä voi olla stressaavaa, ja sinulla on tuskin aikaa ilmaista itseäsi. Talvi antaa meille hieman enemmän vapautta, ja voit käyttää sitä luovuutesi vapauttamiseen. Et uskoisi, kuinka paljon luovaa energiaa meissä on. Ehkä löydät itsestäsi suuren lahjakkuuden. Musiikkia, maalausta, ehkäpä puutaidetta tai jotain aivan muuta. Luovuudellasi ei ole rajoja. Kokeile sitä ja katso, mistä pidät.

 

Tietokonepelit ovat yksi lisävinkki talven ajalle.

]]>
Korkeakoulutus https://pyhaselka.fi/2021/05/26/korkeakoulutus/ Wed, 26 May 2021 12:51:03 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=109 Suomen korkeakoulujärjestelmä on jaettu kahteen rinnakkaiseen sektoriin: yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Yliopistot keskittyvät tieteelliseen tutkimukseen ja siihen perustuvaan koulutukseen. Ammattikorkeakoulut puolestaan ​​tarjoavat käytännön koulutusta, joka vastaa työelämän tarpeita. Korkeakoulujen verkostoon kuuluu 13 yliopistotasoa ja 23 ammattikorkeakoulua. Suomessa koulutusta otetaan vakavasti, siksi maalla on yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä. Mitään ei jätetä onnelle. Niille, jotka haluavat ottaa riskejä, kannattaa käydä NetBet: issä.

 

Opinto-ohjelmat järjestetään moduulisuunnitelman ja ECTS-järjestelmässä tarjottujen arviointien mukaan. Monet maisteriohjelmat ovat saatavilla englanniksi. EU / ETA-maista tulevien opiskelijoiden opiskelu korkeakouluissa on maksutonta (lukuun ottamatta joitain poikkeuksia). EU: n / ETA: n ulkopuolisten maiden maisteriohjelmille on määrätty lukukausimaksut. Kandidaatin ja maisterin opiskelijat maksavat pienen jäsenmaksun oppilaitoksensa ylioppilaskunnalle vuosittain (maksu ei ole pakollinen ammattikorkeakouluille). Vastineeksi he saavat alennettuun hintaan aterioita, terveydenhoitopalveluja ja muita sosiaalietuuksia.

 

Vinkki: Hanki opiskelijakortti, jos mahdollista. Se tekee matkustamisesta huomattavasti halvempaa ja tarjoaa pääsyn halpoihin lounaisiin yliopistossa.

Opiskelijat ovat oikeutettuja korkea-asteen koulutukseen, kun he ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon tai saaneet ammatillisen pätevyyden. Opiskelijat valtakunnallisesti hakevat korkeakouluihin käyttämällä opetushallituksen ylläpitämää sähköistä järjestelmää StudyInfoa.

 

Yliopistot Suomessa

Tieteellisen tutkimuksen harjoittelu sekä siihen perustuvaa korkeimman koulutustason tarjoaminen on yliopistojen perustehtävä. Muita yliopiston tehtäviä ovat: elinikäisen oppimisen edistyminen, vuorovaikutus yhteiskunnan kanssa, tutkimustulosten sekä taiteellisen toiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten edistäminen.

 

Tieteen, taiteen ja korkeakoulutuksen vapauden takaamiseksi yliopistot ovat itsenäisiä toimijoita. Yliopistot ovat itsenäisiä oikeushenkilöitä, joilla on oikeus tehdä itsenäisiä päätöksiä sisäiseen hallintoonsa liittyvissä asioissa. Opiskelu suomalaisissa yliopistoissa on hyvin itsenäistä. Jopa kandidaatin tasolla opiskelijat vastaavat omista opintosuunnitelmistaan, ja heillä on suuri joustavuus suunnittelussa, kun he suorittavat tutkintoonsa kuuluvat kurssit ja tentit. Opintojaksot ovat tiukat ja pääsy on vaikeaa. Toisaalta lukukausimaksuja ei ole, paitsi joissakin kansainvälisissä ohjelmissa (yleensä englanniksi), MBA- ja LLM-kursseissa jne., Ja opiskelijat voivat saada valtion taloudellista tukea ja joitain apurahoja.

 

Suomen yliopistojärjestelmän rakenteesta johtuen opiskelijat voivat suhteellisen vapaasti päättää opintojensa nopeuden ja suunnan. Monet kurssit voidaan läpäistä lukemalla ja tutkimalla määrätyt kirjat luentojen osallistumisen sijaan. Lisäksi sekä kurssi- että laitoskokeet voidaan suorittaa uudelleen useita kertoja.

 

Yliopistotutkinnon vaatimukset

Suomi on osa Euroopan laajuista ns. Bolognan prosessia. Tutkintorakenne perustuu pääosin kaksisykliseen malliin. Ensimmäinen, vähintään kolme vuotta kestävä sykli päättyy kandidaatin tutkintoon. Toinen sykli koostuu maisterin ja tohtorin tutkinnoista. Jokainen korkeakoulu päättää, mitkä opiskelijat se ottaa vastaan, sekä perusteet, joiden perusteella opiskelijat valitaan valintaan. Suomen korkeakoulujärjestelmässä tiedekunnan käsite viittaa useiden osastojen (koulun) kattavaan yksikköön, ei yksittäiseen akateemiseen henkilökuntaan tai opettajiin. Tiedekunta on hallinnollinen yksikkö.

 

Yliopistotutkinnot

Toisin kuin monissa muissa maissa, opiskelija hyväksytään yliopistoon, jolla on oikeus suorittaa sekä kandidaatin (vähintään 3 vuotta, 180 suomen opintopistettä) että maisterin tutkinto (vähintään 2 vuotta, 120 suomen opintopistettä). Suurimmalla osalla opiskelijoista on myös ylempi päämäärä, ja tällä hetkellä hyvin harvat opiskelijat lähtevät yliopistosta kandidaatin tutkinnon jälkeen. Suomalaiset opiskelijat opiskelevat usein yli kuusi vuotta maisteriksi. Valmistuttuaan maisteritasolta (joka sisältää myös diplomityön) opiskelijat voivat hakea jatko-opintoja. Jatko-opintojen kaksi tasoa ovat lisensiaatin ja tohtorin tutkinto. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille muiden maiden opiskelijoille on joskus yllätys, että Suomessa heitä pidetään yleensä perustutkinnon suorittaneina. Termi ”jatko-opiskelija” viittaa maisteritason ulkopuolisiin opiskelijoihin.

 

Kandidaatin tutkinto koostuu yleensä pääaineen perus- ja keskiasteen opinnoista, mukaan lukien kandidaatin tutkielma, opinnot yhdessä tai useammassa sivutoiminnossa tai sivuaineessa sekä kieli- ja viestintäopinnot. Näiden lisäksi maisterin tutkinto sisältää syventävät opinnot ja pro gradu -tutkielman. Eri tieteenaloilla on useita maisterintutkintoja. Nämä on yleensä lyhennetty kahdeksi tai kolmeksi kirjaimeksi. Esimerkiksi FM on lyhenne sanoista filosofian maisteri. Maisterin tutkinnon lisäksi voidaan opiskella lisensiaatin tutkinnoksi, eräänlaiseksi nuoremmaksi tohtoriksi, ja väitöskirjan puolustamiseksi lisensiaatin haltijalle voidaan myöntää tohtorin tutkinto. Lisensiaatti on kuitenkin melko harvinaista. Useimmilla opintoaloilla on myös mahdollista aloittaa tohtorintutkinto suoraan maisterin suorittamisen jälkeen.

Korkeakoulutus

 

Luennot

Opiskelijat voivat valita osallistumalla luentoihin ja läpäisemällä tentin näiden luentojen perusteella tai suorittamalla tentin vaadituista luentomateriaaleista, joiden katsotaan vastaavan luentoja. On myös seminaarityyppisiä kursseja, joissa tarvitaan keskustelua, ylimääräistä lukemista ja paperi- tai luentopäiväkirjaa. Opiskelijoiden kuulustelu opettajille ja päinvastoin ei ole yhtä yleistä kuin Yhdysvalloissa. Tieteiden tutkinnot sisältävät myös laboratorio- ja käytännön työkomponentit, joita ei voida korvata yksin kirjoilla tai luennoilla.

 

Oppilaiden ja opettajien välinen yhteys luokkahuoneen ulkopuolella ei ole tapana, vaikka opettajilla on pakolliset viikoittaiset työajat. Joissakin osastoissa tilanne voi olla aivan erilainen, ja opettajat ja opiskelijat ovat läheisessä henkilökohtaisessa kontaktissa. Silti tämä on useammin poikkeus kuin sääntö. Viestintätavat ja kulttuuriset tavat Suomessa eivät välttämättä aina ole tottuneita. Tämä on hyvä pitää mielessä valmistellessasi opetustasi suomalaisessa oppilaitoksessa. Saatat huomata, että sinun on annettava oppilaille enemmän aikaa vastata kysymykseesi kuin kotona. Ajanvaraus tälle prosessille on tärkeää, sillä vuoropuhelu on syvempää ja voimakkaampaa. Ole kärsivällinen pitkille hiljaisuuden hetkille.

 

Tutkimukset ja luokitteluasteikko

Yleensä laitokset ovat asettaneet tenttipäivämäärät, jotka on lueteltu yliopistoluetteloissa. Kirjallisen kokeen (tunnetaan tiedekuntakokeena, viitaten kokeen järjestävään hallintoyksikköön) suorittamiseksi opiskelijat ilmoittautuvat verkkokokeiden ilmoittautumisjärjestelmällä. Opiskelijan on todistettava henkilöllisyytensä lähtiessään tentistä. Tämä menettely voi vaihdella hieman yliopistosta riippuen. Kirjalliset kokeet pidetään myös luentosarjojen lopussa luentoja valinneille opiskelijoille. Nämä eivät välttämättä edellytä ennakkorekisteröintiä, mutta on suositeltavaa tarkistaa asia tutkinnon vastaanottajalta kurssin alussa.

 

Joillakin luentokursseilla ei ole lainkaan loppukokeita, mutta ne edellyttävät harjoitusten suorittamista ja usein säännöllistä tai pakollista osallistumista. Menettely voi vaihdella paikallisesti. Jotkut luennoitsijat voivat tarjota kotikokeet, lyhyet tutkimustyöt, luentopäiväkirjat tai yhteenvedot muodollisten kokeiden sijaan. Suulliset kokeet ovat harvinaisia ​​Suomen järjestelmässä.

 

Opiskelijoiden suoritukset dokumentoidaan yliopiston arviointiasteikolla. Yliopistotutkintojärjestelmän mukaan kurssit luokitellaan 1: stä 5: een (5 korkeinta). Jos olet perehtynyt ECTS: ään (European Credit Transfer System), suomalainen luokitusasteikko 1-5 on hyvin samanlainen (5 = A, 4 = B, C = 3 jne.). Ota yhteyttä isäntäosastoon saadaksesi lisätietoja käytössä olevasta luokitusasteikosta. Jotkut kurssit arvioidaan yksinkertaisesti hyväksyttyjen / hylättyjen perusteella. Myös muita numeroluokkia voi olla. Jos opiskelija epäonnistuu tentissä tai ei muuten ole tyytyväinen arvosanaan, tentti voidaan yleensä suorittaa uudelleen tentin asettamina päivinä.

 

Luotto-järjestelmä

Suomen opintopiste perustuu periaatteeseen, että 60 opintopistettä mitataan kokopäiväisen opiskelijan työmäärää yhden lukuvuoden aikana. Tämä tarkoittaa noin 30 opintopistettä lukukaudessa tai 15 opintopistettä yhdellä 7 viikon jaksolla. Useimmissa tapauksissa yksi luotto- / opintopiste on noin 25-30 työtuntia. Eri osastojen tarjoamat kurssit vaihtelevat suuresti luoton määrän suhteen.

 

Yliopiston kalenteri – lukukausi ja kurssiaikataulut

Syys-toukokuun lukuvuonna on 4 termiä. Ehtojen ja yhden kuukauden lomien välillä on viikon pituinen tauko jouluna. Säännöllisiä kesäistuntoja ei ole, vaikka opetusta tarjotaan kesäkuukausina avoimen yliopiston järjestelmässä. Opetusta tarjoavat myös kesäyliopistot, joita hallinnoidaan erillään tavallisista yliopistoista.

 

Akateeminen vartti

Ellei toisin mainita, suomalainen akateeminen tunti kestää yli puoli tuntia 45 minuutin ajan. Jos siis ilmestyt luennon aikaan, saatat löytää tyhjän huoneen! Kahden tunnin luento on kaksi kertaa 45 minuuttia. Esimerkiksi kahden tunnin luento, jonka on määrä alkaa klo 10, kestää todella klo 10.15–11.45, ellet tee 15 minuutin taukoa puolivälissä ja loppuu keskipäivällä jyrkästi. Luonnollisesti yliopistojen välillä on eroja, joten kannattaa tarkistaa aikataulujärjestelmä saapuessasi.

 

Luennot ja kirjat

Kurssit rakennetaan usein luentojen ja määritettyjen lukemien ympärille, ja kokeet voivat perustua jompaankumpaan tai molempiin. Jos opetat luokkaa yliopistossa, kysy joku osastollasi sopivan määrän kurssikirjallisuutta kyseiselle luokalle, koska tämä voi olla erilainen kuin olet tottunut. Monet kurssit ovat saatavana myös ”kirjan tentteinä” (luentoja ei vaadita, ja tutkija antaa luettelon kirjoista ja / tai artikkeleista, joihin tentti perustuu). Kirjan osto on harvoin osa suomenkielisiä kursseja. Opiskelijakirjakaupat eivät kierrätä kirjoja ja ostavat takaisin vanhoja kirjoja. Opiskelijat ovat tottuneet lainamaan kurssin lukumateriaalia yliopiston kirjastosta ostamisen sijaan.

 

Kaipaatko kesätekemistä?

]]>
Kalastus Pyhäselällä https://pyhaselka.fi/2021/01/12/kalastus-pyhaselalla/ Tue, 12 Jan 2021 14:15:40 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=102 Kalastus on yksi vanhimmista harrastuksista ja Suomessa sitä pidetään suuressa arvossa. Moni harrastaa kalastusta vain rentoutusmielessä, kun taas toiset saaliin ja osa kilpailun vuoksi. Kalastus on monipuolinen harrastus, jonka ohessa saa raitista ilmaa liikkuessa luonnossa.

Suomalaiset harrastavat muutenkin ulkoharrastuksia. Mainitsimme aiemmin Pyhäselällä olevan mahdollista mm. meloa. Toki sisäharrastukset ovat edelleen suomalaisten suosiossa, tästä esimerkkinä erilaiset taideharrastukset, nettikasinot (joista voit lukea sivustolta internetcasinot.org) ja sisäliikunta.

Seuraavassa pääset lukemaan kalastuksesta harrastuksena nimenomaan Pyhäselällä ja sen lähialueilla. Moni kalastaja lähtee mielellään hakemaan parhaita kala-apajia hieman kauempaakin ja olemme ottaneet tämän huomioon. Lopuksi kerromme ohjeet kalastusluvan ostamiseen sekä tietoa eri kalastustavoista Suomessa.

Hyviä kalavesiä Pyhäselällä

Pyhäselällä on vesialueita yhteensä reilun 36 000 hehtaarin verran. Rantaviivaa löytyy lähes 550 km pituudelta. Esimerkiksi ahventa, haukea, järvilohta, taimenta ja siikaa voi kalastaa Pyhäselän vesistöillä.

Joensuun kalastuskunnan alueeseen kuuluvat Pyhäselän koillisosan, kuntarajan sisäpuolella olevat vedet Höytiäisen kanavassa aina rautatiesillalle asti. Lisäksi alueeseen kuuluvat Pielisjoki. Kalastuslupa ei koske Joensuun kaupungin koskia, joten niihin tulee ostaa erikseen oma lupansa.

Joensuun alueella pääsee kalastamaan hyviä ruokakaloja, kuten kuhaa, ahventa, siikaa, haukea ja lahnaa. Alueelta löytyy myös ruutanaa, särkeä, suutaria, ankeriasta, kiiskeä, kivisimppua ja härkäsimppua. Ammattikalastuksen osalta merkittäviä lajeja ovat kuha ja muikku. Jos olet liikkeellä juuri kuhan vuoksi, löytyy lajia hyvin Joensuun vesialueilta.

Oriveden alue käsittää useamman laajan alueen, kuten Pyhäselkä, Jänisselkä, Tikanselkä ja Samppaanselkä. Oriveden alueella erikoista on uhanalaisen saimaannorpan suojelu.

Kalastusluvan ostaminen

Suomessa saa jokamiehen oikeudella kalastaa välineellä, jota ei ole millään tavalla kehitetty. Toisinsanoen onkiminen ja pilkkiminen on kaikille sallittua. Jos välineessä on kela ja kalastaja on iältään 18-64 -vuotias, tulee ostaa kalastuslupa. Jos henkilö käyttää pyydyksiä tai ravustaa, on luvan ostaminen tällöinkin pakollista. Kalastuslupa oikeuttaa kalastamaan joko viikon tai koko vuoden ajan lähes koko maassa.

Kalastusluvan voi ostaa helposti netin kautta. Kun osto tehdään netin kautta, on oikea sivusto Eräluvat. Eräluvilla on saatavilla myös oma mobiilisovellus. Kalastuslupa eli kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastukseen yhdellä vieheellä. Kalastonhoitomaksuista saatu summa käytetään mm. vesistöjen hoitoon sekä kalastusalueiden valvontaan. Maksu on lakisääteinen.

Kalastusluvan voi nykyään ostaa myös R-kioskilta.

Kalastaminen yleisesti

Kalastus on Suomessa hyvin yleinen harrastus. Jokainen varmasti tuntee jonkun, joka harrastaa tai on harrastanut kalastusta. Itseasiassa jopa puolitoista miljoonaa suomalaista harrastavat kyseistä lajia. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Suomessa on tunnetusti tuhansia järviä.

Ja koska Suomessa on järviä todella runsaasti, myös kalalajeista löytyy paljon vaihtoehtoja. Suomen vesistöissä kasvaa 71 eri kalalajia. Suomen lajeihin kuuluvat mm. kuha, taimen, lohi, hauki, ahven, särki, silakka, kiiski ja kampela – vain muutamia mainitaksemme.

Suomen kalastajien käyttämiä menetelmiä ovat mm. vetouistelu, perhokalastus, heittokalastus, jigaus, onginta ja pilkkiminen. Näistä kaksi viimeisintä ei vaadi kalastusluvan maksamista.

Vetouistelu on yksi suomalaisten suosimista kalastustavoista. Se voikin olla hyvin antoisa ja monipuolinen tapa kalastaa. Lisäksi siihen soveltuvia vesialueita on runsaasti. Vetouistelijan saaliiksi jää useimmiten haukea, taimenta, lohta ja kuhaa.

Heittokalastus on toinen Suomen suosituista kalastustavoista. Moni lähteekin kalastamaan nimenomaan virvelin kanssa, toiveenaan niin ahvenet, taimenet, kuhat kuin hauetkin. Heittokalastus voi tuoda harrastajalleen hyvät ja monipuoliset saaliit. Heittokalastuksesta järjestetään kilpailuja, joissa kilpaillaan jopa SM-tasolla. Kilpailuja järjestetään niin veneilyn kuin rannalta kalastamisen muodossa.

Pilkkiminen on monelle talven harrastus. Se on jokamiehenoikeuksiin kuuluva laji, joten kaikki saavat harrastaa sitä ilman kalastusmaksun maksamista. Pilkkiminen on laji, josta saa yleensä mukavasti saalista. Lajeja, joita pilkkijä usein saa napattua, ovat mm. ahven, särki, siika ja kiiski. Pilkkiä voi niin yksin tai kaveriporukassa huvin vuoksi tai kilpailumielessä.

Pilkkimiskilpailuja onkin järjestetty Suomessa jo pitkään ja se on yksi vanhimmista tavoista kilpailla kalastuksen parissa. Ensimmäiset SM-kisat pidettiin jo vuonna 1957, joten lajilla on pitkät perinteet.

Onginta taas on varmasti se ensimmäinen kalastustapa, jota monet ovat päässeet kokeilemaan jo pienenä. Onginta ei suinkaan kuitenkaan ole pelkästään lasten laji, vaan lajista järjestetään jopa kilpailuja. Onginnasta järjestetään sekä kesäonki- että kilpaonkikilpailuja. Onginnasta kilpaillaan SM-tasolla.

]]>
Pyhäselkä – Tietoa Kunnasta https://pyhaselka.fi/2020/12/23/pyhaselka-tietoa-kunnasta/ Wed, 23 Dec 2020 13:33:58 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=97 Pyhäselkä on Pohjois-Karjalassa sijaitseva Joensuun kaupunginosa. Kunta liittyi osaksi Joensuuta vuoden 2009 alussa. Pyhäselkä on kunta, joka tarjoaa kuntalaisilleen monipuolisesti ulkoliikuntamahdollisuuksia sen melontareittien ja ulkoliikuntapaikkojen myötä.

Pyhäselällä on kaksi luonnonsuojelualuetta ja lisäksi alueelta löytyy kaikki peruspalvelut asumisen kannalta. Jos olet uusi Pyhäselällä ja toivot saavasi tietoa alueen aktiviteeteista ja harrastusmahdollisuuksista, lue eteenpäin. Pyhäselkä tarjoaa hyvät harrastukset nuorille ja aikuisille. Sulje siis paras nettikasino selaimestasi tai siirrä se ainakin syrjään ja lähde tutustumaan tähän luontoalueita tarjoavaan Pyhäselän alueeseen.

Hammaslahti

Hammaslahti on osa Pyhäselkää. Se toimii Pyhäselän keskustaajamana. Tämä tarkoittaa, että Hammaslahdella sijaitsevat Pyhäselän palvelut, kuten terveyskeskus, ala-aste, yläaste, lukio ja kirjasto. Myös kirkko löytyy alueelta. Hammaslahdella sijaitsee myös Pyhäselän mm. kaksi ruokakauppaa, kampaamo, pankki, pizzeria, huoltoasema ja käteisautomaatti.

Hammaslahden läpi kulkee rautatie, jonka henkilöliikenne on jo aiemmin lakkautettu. Puutavara sen sijaan kulkee.

Hammaslahdella järjestetään erilaista toimintaa kunnan asukkaille. Muunmuassa Pyhäselän 4H-yhdistys on keskittynyt alueelle. Myös Marttayhdistys toimii alueella, Nuorisoseuraa unohtamatta.

Luonnonsuojelualueet

Pyhäselästä löytyy kaksi Natura-aluetta: Oriveden-Pyhäselän saaristot ja Joki-Hautalammen Natura-alue.

Oriveden-Pyhäselän saaristot

Alue koostuu Oriveden ja Pyhäselän vesi- ja ranta-alueista ja pääosin rantojensuojeluohjelmaan kuuluvista saarista. Alue on yhteensä noin 15 938 hehtaarin suuruinen. Tikansaaren-Vuoniemen harjujensuojeluohjelmakohde löytyy myös alueelta. Tämä on komea alue niin kasvillisuutensa kuin maisemankin ansiosta. Alue on luonnosta kiinnostuneille kiinnostava kohde.

Alueella suojellaan saimaannorppaa. Kyseisen lajin elinolosuhteet pyritään turvaamaan ja näinollen myös lajin säilyminen ja lisääntyminen halutaan turvata ja kasvattaa. Saimaannorppaa tavataan maapallolla vain Saimaan vesistöissä ja Orivesi-Pyhäselkä kuuluu sen elinalueisiin.

Joki-Hautalammen Natura-alue

Alue on hyvin tärkeä lintuvesialue. Se käsittää pinta-alaltaan 289 hehtaarin alueen. Alueella on pääosin metsää ja maatalousalueita. Alueella on hyvin monipuolinen pesimälinnusta, joka tekee siitä kansainväliseesti arvokkaan lintuveden.

Alueen lintulajeja ovat niin vesilinnut kuin ruovikkolajitkin. Linnut pysähtyvät alueelle sulkimaan ja levähtymään.

Alueella on tavoitteena suojella lintulajeja ja lisäksi itse aluetta halutaan suojana osana verkostoa. Lajien elinympäristö halutaan turvata ja siellä elävien lajien lisääntyvyyttä pyritään parantamaan eri toimenpitein.

Joki-Hautalammen Natura-alueella esiintyviä lintulajeja ovat mm. metsähanhi, tukkasotka, hiirihaukka, suopöllö, kaulushaikara, ruskosuohaukka ja kurki. Muitakin lajeja on runsaasti.

Melonta

Pyhäselkää tarjoaa puitteet melonnan ystäville. melomista voi harrastaa muunmuassa Pyhäselän 12 kilometriä pitkällä melontareitillä. Reitti alkaa Pärnästä ja jatkuu Nivaan asti. Kyseinen reitti sopii hyvin aloittelijoille, sillä kyseessä on hyvin leppoisan veden reitti. Tälle reitille voi hyvin lähteä vaikka perheen kesken. Reitin maisemat koostuvat suureksi osaksi pelloista, sillä reitti kulkee peltojen keskellä. 

Pyhäselkä - Tietoa Kunnasta

Reitin varrella on muutama rantautumispaikka, jossa on kussakin sekä laituri että opasteita. Opasteista voit lukea tietoa sekä itse alueista että historiasta. Jos haluat pitää hieman pidemmän lepohetken, löydät tähän sopivan paikan Sierasuon laavulta.

Joensuun alueelta löytyy toinenkin melontareitti, 95 kilometrin mittainen Jänisjoen melontareitti. Reitistä osa kulkee Suomen puolella, osa Venäjän Karjalassa. Varaudu siis rajanylitykseen. Jos Suomen puolella kulkeva osuus riittää, riittää tätä osuutta noin 200 kilometrin verran.

Jänisjoen melontareitillä on osuuksia niin reipasta menoa kuin rauhallisiakin osuuksia kaipaaville melojille. Reippaampaa menoa on luvassa Kotajoen tai Kuuttijoen haarassa, jälkimmäisen ollessa muita kohtia jyrkempi.

Pyhäselän melontareittien taukopaikat ovat siistejä ja niihin on mukava pysähtyä melonnan välillä. Paikalliset kyläyhdistykset pitävät taukopaikoista hyvää huolta.

Kirja Pyhäselän historiasta

Jos Pyhäselän kunnan historia kiinnostaa, on aiheesta tehty kirja. Kirja kertoo hyvin kunnan historian sen perustamisesta aina kuntaliitokseen saakka. Kirja on koottu useiden eri kirjailijoiden kirjoittamista teksteistä ja se on peräti 632 sivun mittainen.

Kirja kantaa nimeä Pyhäselän kunta 1925-2008 ja se on Jani Karhun toimittama. Kirja sisältää kiinnostavia valokuvia ja sen kantta koristaa Saara Tikan maalaus Kurkien Syystanssi. Kirja tuo esille monia eri näkökulmia kunnasta sen neljän pääluvun kautta.

Kirjaa varten toteutettiin laaja taustatyö, yhteistyössä tutkijoiden ja kyläaktivistien kanssa. Kirjasta löytyy kattavasti informaatiota niin kunnan itsenäistymisestä, kulttuurista, politiikasta ja kunnalliselämän vaiheista. Tietoa löytyy myös kunnan maa- ja metsätaloudesta ja muista elinkeinoista. Jos siis olet kiinnostunut kattavasti Pyhäselästä, on kirja oikea tietopaketti.

]]>
Pyhäselkä ja harrastaminen https://pyhaselka.fi/2020/12/23/pyhaselka-ja-harrastaminen/ Wed, 23 Dec 2020 13:22:21 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=93 Moni aikuinen miettii itselleen tai lapselleen harrastusmahdolllisuuksia. Harrastus tekee hyvää jokaiselle iästä riippumatta. Jos asut tai olet muuttamassa Pyhäselälle, on tästä artikkelista toivottavasti apua mietinnöissäsi.

Moni nuori (ja aikuinenkin!) on nykyään kovin liimaantunut älypuhelimeen. Tämä on tuttu näky jokaisessa kunnassa. Eri harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen antaa ihmiselle elämään paljon ajateltavaa, aktiviteettia ja joillekin siitä saattaa jäädä jopa koko elämän kestävä loppusuunta. Moni viettää päivänsä puhelinta näpytellen. Kasinoita esittelevä sivusto www.uudetkasinot.com onkin varmasti monelle nuorelle ja varttuneemmallekin aikuiselle tuttu. Nettikasinoilla pelataan paljon ja moni muukin peli pyörii puhelimissa. Puhelin- ja konsolipelien lisäksi voi harrastaa paljon muutakin.

Pyhäselkä tarjoaa asukkailleen aktiviteetteja. Moni nuori löytää harrastuksensa kautta uusia ihmisiä elämään ja harrastukset ovatkin täydellinen tapa päästä kiinni sosiaaliseen elämään myös silloin, kun kavereita on vähän. Harrastukset tekevät hyvää kaikille, siitä riippumatta, paljonko kavereita on, paljonko tulosi ovat tai paljonko olet ennen harrastanut.

4H-toiminta

Pyhäselän nuorille järjestetään paljon toimintaa 4H-yhdistys ry:n toimesta. Toiminta voi olla niin erilaisten kerhojen, iltapäivätoiminnan, retkien ja tietysti suosittujen leirien muodossa. 4H on monelle tuttu jo vuosikymmenten takaa ja moni tämän päivän aikuinen on saanut paljon eväitä elämään juurikin 4H-toiminnan kautta.

4H ei palvele pelkästään nuoria, vaan yhdistyksen kautta voi tilata itselleen myös kotiapua esimerkiksi siivouksen tai lastenhoidon muodossa. 4H on siis hyvinkin laaja käsite, johon suosittelemme lämmöllä tutustumaan. Kyse on yhteisöllisyydestä, sosiaalisuudesta ja toisten auttamisesta.

4H tarjoaa nuorille työpaikkoja. Tämä on erityisen hyödyksi nuorelle, joka kaipaa töitä, mutta ei ole sellaista vielä löytänyt. 4H-yhdistykseltä kannattaa ehdottomasti käydä kysymässä työtilannetta. Nuorella on myös mahdollisuus 4H-yrityksen perustamiseen.

Olet ehkä saattanut kuulla 4H-yhdistyksen tapahtumista? Näissä tapahtumissa ihmiset kerääntyvät yhteen positiivisessa hengessä, niin talvisten mäenlaskujen kuin syyshavinoidenkin muodossa. Tarkkaile 4H-yhdistyksen sivuja, niin et missaa tärkeimpiä tapahtumia!

Liikunta

Pyhäselällä voit harrastaa ulkona. Ulkoilua rakastavalle on tarjolla niin erilaisia luontopolkuja, laavuja ja muita ulkoilualueita. Käy katsastamassa eri ulkoilualueet ja lähde reippailemaan yksin tai kaverin kanssa. 

Pyhäselkä ja harrastaminen

Pyhäselällä on mahdollista myös meloa. Melonnasta kiinnostuneet voivat ilahtua, sillä kunnasta löytyy 12 kilometrin mittainen melontareitti. Reitti alkaa Pärnästä, jatkuen aina Nivaan asti.

Myös sisäliikuntamahdollisuuksia löytyy hyvin. Kuntalaisilla on käytössään muunmuassa kuntosalit, jotka sijaitsevat Hammaslahden ja Pyhäselän kouluilla. Ja kun olet alueella, kannattaa käydä katsastamassa myös frisbeegolf-rata, jota tarjoaa tekemistä niin perheille, kaveriporukoille kuin koululuokillekin.

Lapsiperheille

Pyhäselällä lapsiperheet voivat viettää aikaa paikallisissa leikkipuistoissa. Muunmuassa Hammaslahden päiväkodin läheltä löytyy Sähkötien leikkipuisto. Lisäksi kunnasta löytyvät niin Vuokonpuiston kuin Vuokonmutkankin leikkipaikat. Leikkipuistot ovat hyviä tapaamispaikkoja lapsille ja samalla ne tarjoavat liikunnallista aktiviteettia

Lasten kanssa voi suunnata kesäisin kohti uimarantoja. Vietä päivä vaikkapa Hammasjärven uimarannoilla. Rannoilla voi yleensä nähdä muitakin lapsiperheitä, joten kavereita lapsille voi löytyä muunmuassa täältä.

Metsästys

Metsästys on suomalaisten perinteisesti suosima harrastus. Moni syntyy metsästäjäperheeseen. Monella metsästäjiä jatkuu pitkällekin sukupuussa, kun taas moni innostuu lajista myöhemmin. Oli asia kumpi tahansa, Pyhäselällä metsästäjille riittää toimintaa.

Pyhäselän Metsästäjät ry omistaa yhteensä noin 13 700 hehtaarin kokoisen metsästysalueen. Tällä alueella pääset metsästämään niin lintuja, hirviä kuin karhujakin, pienpetoja unohtamatta.

Kun uusi metsästäjä liittyy metsästysseuraan, hän saa pääsyn Oma Riista -palveluun ja muunmuassa sen karttoihin. Kartat ovat metsästäjän perusvaruste, josta kaikki voi lähteä liikkeelle. Kun jäsenyys on kunnossa, voi metsästäjä päästä alueelle metsästämään. Mailla noudatetaan aina Suomen Riistakeskuksen metsästysaikoja ja kaikkia rajoituksia.

Metsästysseuralla on oma metsästysmajansa, jonka pääsee varaamaan Pyhäselän Metsästäjät ry:n verkkosivujen kautta. Rakennuksessa on myös sauna. Tämän voi varata joko omaan tai seurueensa käyttöön. Mikäli metsästäjällä on tarve varaukseen, voi varauskalenterista käydä tarkistamassa, onko haluttuna ajankohtana muita varauksia.

Kuten huomaat, Pyhäselkä tarjoaa monipuolisesti tekemistä kuntalaisille. Yksin tai harrastuksetta ei tarvitse jäädä. Harrastusmahdollisuuksia pyritään myös kehittämään lisää, sillä harrastus on tärkeä ajanviettotapa monelle kuntalaiselle. Jos siis olet muuttamassa kuntaan ja epäröit, tarjoaako Pyhäselkä aktiviteetteja, niin vähintään edellämainittuja aktiviteetteja on varmasti tarjolla. Lisää tietoa harrastusmahdollisuuksista löytyy monen muun kunnan tapaan myös kunnan omasta Facebook-ryhmästä

]]>
Turvalliset nettikasinot https://pyhaselka.fi/2020/12/23/turvalliset-nettikasinot/ Wed, 23 Dec 2020 13:07:59 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=89 Haluaisitko harrastaa pelaamista nettikasinolla, mutta sinun on vaikea löytää itsellesi sopiva ja turvallinen nettikasino? Aivan oikein, turvallisuutta kannattaakin miettiä varsinkin silloin, kun kyseessä on sivusto, jolle talletetaan rahaa. Nettikasinon laatuun ja lisenssiasioihin kannattaa kiinnittää huomiota,

Nettikasinoiden ylläpito on aina hyvin tietoinen siitä, että pelaajat valitsevat ensisijaisesti luotettavimman sivuston. Niinpä parhaat nettikasinot 2021 pitävät huolen siitä, että niiden turvallisuus, pelilisenssi, maksutavat ja laatu ylipäätään on kunnossa. Nettikasinoiden maailmassa huonoimmat yksilöt eivät pitkälle pärjää, mutta parhaimmat porskuttavat jopa vuosikymmeniä!

Suomalaisten suosimat nettikasinot

Me suomalaiset pelaajat emme tyydy vähään. Siksi vaadimme nettikasinoiltakin ehdotonta laatua. Suomalaiset pelaajat viihtyvät vuosi toisensa jälkeen samoilla nettikasinoilla, vaikka uusiakin tulokkaita tulee säännöllisesti mukaan. Uusilla nettikasinoilla pelataan, kun halutaan siirtyä tuoreelle sivustolle, jolla on jotain todella anteliasta tarjolla pelaajilleen.

Casinohuone on yksi suomalaisten suosimista kasinosivustoista. Sen laatu tulee selväksi jo heti sivustolle siirryttyä ja sen suomalaisuus näkyy kaikkialla. Sivusto on selkeä ja sillä on mukava navigoida osiosta toiseen.

Casinohuoneella on kolme huonetta: casinohuone, pokerihuone ja bingohuone. Ja koska nämä kolme osiota on erotettu toisistaan, pelaajat pääsevät nauttimaan juuri siitä osiosta, jolla haluaa pelata – yksi kerrallaan. Pelaajan ei siis tarvitse välittää sellaisista osioista, joista ei ole kiinnostunut lainkaan. Jos siis rakastat pokeria, mutta siihen kasinopelien innostus jääkin, avaa Casinohuoneen Pokerihuone ja siirry pelaamaan. Sivuston muut osiot eivät tule häiritsemään sinua.

Vierailla vedonlyontibonukset.com

Kaikki nämä kolme osiota on saatavilla myös omina, erillisinä mobiilisovelluksinaan.

Pikakasino on suomenkielinen nettikasino, jolla voi pelata pikana, Pelitiliä ei siis tarvitse luoda lainkaan. Valitse talletussumma, tunnistaudu verkkopankkitunnuksillasi ja tee talletus. Näin, olet valmis pelaamaan! Pikakasino on nimensämukaisesti juuri pikakasino ja siksi sillä pääsee pelaamaan todella nopeaan tahtiin. Moni ei pidäkään pitkien rekisteröitymislomakkeiden täyttämisestä ja pikakasinot vastaavat tähän ongelmaan.

Pikakasinolta löydät parhaat kolikkopelit, uutuudet, jackpot-pelit ja livekasinon. Livekasinolla voit pelata kaikkia kivijalkakasinoiltakin tuttuja pelejä aidon, oikean pelinjakajan juontamana. Tämä tapahtuu videokuvan välityksellä. Voit olla vuorovaikutuksessa niin pelinjakajan kuin muiden pelaajienkin kanssa pelien aikana.

Nettikasinot vs. kivijalkakasinot

Miksi nettikasinot on alunperin perustettu? Tämä perustuu aidosti siihen, että kasinokokemus haluttiin tuoda pelaajien ulottuville helpommin. Kaikki eivät pääse aidolle kivijalkakasinolle eikä kaikkien omalla alueellakaan ole välttämättä ainuttakaan kasinoa. Nettikasinot toimivat milloin ja missä vain, joten matkusteluun ei tämän suhteen ole tarvetta. 

Turvalliset nettikasinot

Nettikasinoilla voit saada bonuksia. Tämä on yksi eroista verrattuna kivijalkakasinoihin. Kun teet nettikasinolle talletuksen, voit jopa moninkertaistaa tämän aktivoimalla esimerkiksi bonuskoodin tai jollain muulla tavalla lunastettavan bonuksen. Tällaisia bonuksia ei myönnetä kivijalkakasinoilla.

Toisaalta kivijalkakasinoilla käyminen vaatii matkustelun, joka on monille yksi elämän iloista. Vuonna 2020 kaikkea matkustamista kuitenkin on rajattu ympäri maailman, joka on väistämättä tarkoittanut, että ihmisten on täytynyt keksiä muita tapoja viihdyttääkseen itseään.

Nettikasinoista on saatavilla usein myös mobiilisovellus, joka helpottaa peleihin pääsyä. Sovelluksen avulla pääset kasinolle yhdellä klikkauksella, kun kuvake löytyy puhelimesi aloitusnäytöstä. Kirjaudut vain sisään, niin olet valmis pelaamaan. Pelaa niin puhelimellasi kuin tabletillasikin.

Varmista voimassaoleva pelilisenssi

Haluat tietysti löytää mahdollisimman turvallisen nettikasinon. Tässä auttaa voimassaolevan pelilisenssin tarkistaminen. Pelilisenssi on nettikasinolle melkoisen vaivan takana: nettikasinon on osoitettava peliviranomaiselle ansaitsevansa lisenssin. Pelilisenssin saaminen voi siis kestää jopa kuukausia. Lisenssiä haetaan jonkun maan peliviranomaisilta.

Minkä maan pelilisenssi nettikasinolla siis kannattaa olla, kun asiaa mietitään suomalaisen näkökulmasta? Paras on, jos pelilisenssi on ETA-maan peliviranomaisten myöntämä. Tällöin nettikasinolta saadut voitonmaksut ovat suomalaisille verovapaita. Niistä ei siis tarvitse ilmoittaa verottajalle. ETA-maita ovat mm. Malta ja Viro. Suomalaisten kannattaa siis suosia näiden maiden pelilisenssin omaavia nettikasinoita.

Kun nettikasinolla on hallussaan pelilisenssi, se tarkoittaa, että se on täyttänyt peliviranomaisten asettamat tiukat kriteerit. Se tarkoittaa myös, että nettikasino on näiden peliviranomaisten valvonnan alaisena. Valvonta ei siis suinkaan lopu pelilisenssin myöntämiseen.

Kun valitset itsellesi nettikasinoa, varmista, että sillä on voimassaoleva pelilisenssi. Kiinnitä myös huomiota maksutapoihin: niiden olisi hyvä olla sellaisia, että niitä on suomalaisen helppo käyttää. Lisäpisteitä nettikasinolle tuovat tietysti oma äidinkieli, selkeys ja laadukas pelivalikoima.

]]>
Harrastuksena uhkapelaaminen https://pyhaselka.fi/2020/12/23/harrastuksena-uhkapelaaminen/ Wed, 23 Dec 2020 12:39:25 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=85 Uhkapelaaminen on yhä useamman suomalaisenkin vapaa-ajan harrastus. Uhkapelaaminen onkin hauska ajanviete silloin, kun sen tekee vastuullisesti. Uhkapelaaminen tarkoittaa käytännössä niin kasinopelien kuin vedonlyönninkin harrastamista.

Suomella on yksi oma uhkapeliyritys, Veikkaus, joka pitää uhkapelaamisen suhteen yllä monopolia. Muita suomalaisia uhkapeliyhtiöitä ei siis ole. Suomalaiset pelaajat voivat kuitenkin pelata muillakin, ulkomaisilla nettikasinoilla. Uudet kasinot toivottavatkin mielellään suomalaisetkin pelaajat mukaan joukkoonsa. Ja itseasiassa moni nettikasino on todellisuudessa suomalaisten ylläpitämä, vaikka voimassaoleva pelilisenssi olisikin esimerkiksi Viron tai Maltan peliviranomaisten myöntämä.

Tässä artikkelissa kerromme uhkapelaamisesta harrastuksena. Ja kuten aina, haluamme painottaa uhkapelaamisen vastuullisuutta ja sitä, että sitä kannattaa ajatella täysin viihteenä tulonhankkimiskeinon sijaan.

Nettikasinot

Erilaiset onnenpelit ovat aina kuuluneet meidän suomalaistenkin elämään. Lähes kaikki ovat joskus ostaneet lottokupongin ja joskus niistä on saattanut tulla pieniä voittojakin. Oletko koskaan ostanut kaupasta tai kioskilta raaputusarpoja? Niitä on hauska raaputella, jännittäen, osuisiko potti tällä kertaa kohtalle. Raaputusarpoja ostetaan myös paljon lahjaksi.

Nettikasinot ovat nykypäivän keino tuoda raaputusarvat ja kolikkopelit suoraan pelaajien koteihin. Niillä pääsee pelaamaan jopa pöytäpelejä ja rulettia. Tämän mahdollistaa alati kehittyvä nykyteknologia. Pöytäpelejä pystyy pelaamaan jopa oikeiden pelinjakajien juontamina – tämä onnistuu usein HD-laatuisen videokuvan välityksellä.

Nettikasinoiden pelivakoimaan kuuluu yleisesti ottaen kolikkopelit, pöytäpelit, videopokeri, ruletti, raaputusarvat ja onnenpyörä. Muitakin pelejä voi olla, mutta nämä ovat yleisimpiä. 

Harrastuksena uhkapelaaminen

Kolikkopeleistä netin kautta voi pelata esimerkiksi sellaisia laadukkaita pelejä, kuten Starburst, Gonzo’s Quest, Mega Moolah, Valley of the Gods ja Book of Dead. Nämä ovat esimerkkejä suosituimmista kolikkopeleistä, jotka keräävät pelaajia vuosi toisensa jälkeen. Näistä Starburst on ylivoimaisesti suosituin kolikkopeli, sillä se vakuutti yleisön puolelleen jo heti julkaisunsa jälkeen.

Nettikasinoiden valikoimaan saattaa kuulua myös urheiluvedonlyönti. Pelaaja voi asettaa vetonsa niin urheiluotteluista kuin tv-visailujenkin voittajasta. Vedonlyöntisivustoille tai kasinosivustojen vedonlyöntiosioon kuuluu yleisesti hevos-, vinttikoira- ja virtuaaliurheilua.

Vedonlyöntisivustot tarjoavat usein mahdollisuutta seurata otteluiden edistymistä erityisen grafiikan avulla. Pelaaja voi lyödä vetoa jopa otteluiden aikana. Vedonlyöntisivustoilla pelaaminen on yleensä helppoa ja vedot tulevat esiin sivulla olevalle vetokupongille. Pelaaja pääsee myös tarkastelemaan omaa pelihistoriaansa ja tehtyjä talletuksiaan.

Tallettaminen ja kotiuttaminen

Nettikasinoille ja/tai vedonlyöntisivustoille tallettaminen on järjestetty yleensä hyvin helpoksi. Vaikka sivusto olisi ulkomainen, on sen tarjoamat maksutavat useinkin meille suomalaisille tuttuja ja helppokäyttöisiä.

Useimmille nettikasinoille voi tehdä talletukset mm. Visan, Mastercardin, Trustlyn, Skrillin ja Netellerin kautta. Selatessasi eri nettikasinoita voitkin huomata kyseisten maksutapojen logot koristamassa sivuston alareunaa tai löydät niistä tiedon sivuston ohjesivulta.

Pikakasinoilla tallettaminen on kaikkein nopeinta. Kun siirryt pikakasinolle, eteesi avautuu yleensä ensimmäisenä talletusikkuna. Voit määrittää haluamasi talletussumman, suorittaa talletuksen samantien ja tunnistautua sivustolle verkkopankkitunnuksillasi. Kun olet tunnistautunut, sinun ei enää tämän jälkeen tarvitse todistaa henkilöllisyyttäsi, vaan tietosi tallentuvat sivustolle seuraavaa kertaa varten.

Myös kotiutukset eli rahannostot ovat varsinkin pikakasinoilla nopeita. Riippuu tietysti käyttämästäsi maksutavasta, kuinka nopeasti rahasi siirtyvät pankkitilillesi. Pikakasinot kuitenkin käsittelevät nostopyynnot todella nopeasti ja rahasi voivat näkyä itselläsi jopa muutamassa minuutissa. Tavanomaisilla nettikasinoilla rahansiirrot voivat viedä muutaman päivän – joka ei varmasti haittaa siinä vaiheessa, jos voittosumma on suuri – ovathan rahasi matkalla.

Muista vastuullinen pelaaminen

Uhkapelaamisen suhteen tulisi aina muistaa, että ei kannata pelata enempää kuin olet valmis häviämään. Pidä vastuullinen pelaaminen mielessä ja muista, että vedonlyönti ja muut uhkapelin muodot ovat aina puhdasta viihdettä. Sillä et siis voi taata itsellesi varmoja tuloja.

Monella nettikasinolla on mahdollista arvioida omaa pelikäyttäytymistään eräänlaisten testien avulla. Voit arvioida, pelaatko sopivasti vaiko liikaa. Ja jos pelaat liikaa, voit saada apua. Tarkoitus on ennaltaehkäistä peliriippuvuus, joka tiedostetaan olevan monen pelaajan ongelma.

Peliriippuvaisuutta kuitenkin pyritään vähentämään ja siksi yhä useampi nettikasino on antanut asiakkailleen mahdollisuuden rajoittaa omaa pelaamistaan erilaisin rajoituksin. Pelaaja voi esimerkiksi asettaa itselleen talletus- tai häviörajat. Nämä rajat eivät pääse ylittymään, vaan sivusto voi esimerkiksi automaattisesti estää pelaajan pelaamisen, mikäli raja on jo täyttynyt. Jos kyseessä on kuukausittainen raja, pelaaminen voi jatkua vasta, kun kyseinen ajanjakso on kulunut.

Pelaa siis vastuullisesti ja pidä samalla hauskaa!

]]>
Tietokonepelit harrastuksena ja ammattina https://pyhaselka.fi/2020/11/13/tietokonepelit-harrastuksena-ja-ammattina/ Fri, 13 Nov 2020 14:20:31 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=81 Tietokonepelit tulivat ryminällä läpi suomalaisiin talouksiin 80-luvulla ja moni muistaakin Commodore 64 -tietokoneen, josta tuli “tasavallan tietokone”. Sen jälkeen tietokoneet ovatkin olleet osa elämäämme niin työssä kuin vapaa-ajalla. Viime vuosikymmenenä kaikkien 80-luvulla lapsena eläneiden unelma on alkanut toteutua toden teolla. Pelaamisesta on tullut ammattimaista ja e-urheilua näytetään jopa kansallisilla tv-kanavilla. Pelaajat tienaavat paremmin kuin fyysistä urheilua ammatikseen harjoittavat.

Tietokoneet ovat siksi e-urheilun väline, koska ne ovat tehokkaita ja niissä on parhaimmat grafiikat. Pelien tulee pyöriä jouhevasti eivätkä pelit saa nykiä. Ammattilaispelaajat käyttävätkin lähes aina tietokonetta pelaamiseen eli Windows-käyttöjärjestelmällä toimivaa PC-tietokonetta. Tietokoneet eivät ole läppäreitä siksi, koska niiden päivittäminen ja uusiminen on hankalampaa. Pöytätietokoneisiin voi vaihtaa kätevästi erilaisia osia, joilla niistä saadaan tehokkaampia eikä kokonaan uutta konetta tarvitse ostaa.

Pelikonsolit eivät ole e-urheilussa kovin suosittuja. Harrastajat käyttävät kuitenkin niitä esimerkiksi turnauksissa, joissa ei liiku suuret rahat. Pelikonsoleilla on kuitenkin hyvä tarvittaessa aloittaa e-urheilu harrastuksena, sillä niille järjestetään paljon epävirallisia turnauksia. E-urheilu on monen rahapelisivuston – kuten NetBet -sivuston vedonlyöntivalikoimassa.

E-urheilu ammatiksi

E-urheilu ei tarkoita kaikkea pelaamista, koska moni pelaaja haluaa pelata yksin ja muuten vain kavereiden kanssa verkossa. Verkossa pelataan usein yhteistyötilassa samalla puolella. On kuitenkin totta, että e-urheilu on saanut alkunsa juurikin tällaisesta pelaamista, vaikka se on lähes aina vapaa-ajan viettoa. Tästä pelaamisesta on syntynyt se idea, että jos pelaajat ja joukkueet kilpailisivat toisiaan vastaan. Vedonlyönti tästä aiheesta on syntynyt myös aivan luonnollisesti sitä mukaa kun yleisöä on tullut seuraamaan pelaamista joko livenä tai sitten verkossa.

Kun pelaajat alkavat olla taidoissaan erityisen kovia, harrastuspelaaminen voi vaihtua kätevästi ammattilaistouhuun. Ammattilaiset ovat niitä pelaajia, jotka saavat elantonsa pelaamisesta saatavista rahoista. Ammattilaispelaajien tulot syntyvätkin yritysten tai yhteisöjen maksamista palkoista, mutta myös turnauksista saaduista palkintorahoista. Sponsorisopimukset ovat luonnollisesti mukana aivan kuin normaalissakin urheilussa.

Ammattilaisten takana häärii useimmiten e-urheilulle omistautuneita seuroja. Seurat saavat rahansa sponsorituloista, tuotteiden myynnistä sekä mainosten myynnistä. Tällä tavalla ne muistuttavatkin fyysisen urheilun taustalla olevia seuroja. Seurat myös panostavat pelaajaan treenauttamalla tätä hyvän valmentajan johdolla. Ammattilaispelaajien tulee olla hyvässä kunnossa fyysisesti ja psyykkisesti, joten seurat pitävät tästä huolen, jotta pelaajilla ei tule pitkillä turnauksilla ongelmia tai haasteita. Jopa pelkät lennot voivat olla niin pitkiä, että paikat menevät jumiin, eikä se ole lainkaan hyvä pelatessa.

Ammattilaispelaajilla tulee olla myös hyvät suunnitelmat sitä varten, ettei tenniskyynärpää iske. Pelipöytien ja tuolien tulee olla ergonomisia, jotta kädet ja selkä ovat juuri oikeassa asennossa. Kipeällä hiirikädellä on vaikea pelata esimerkiksi Call of Dutya tai muita nopeatempoisia pelejä, kuten useimmat e-urheiluun kuuluvat pelit ovat.

Kunnat harrastuksien järjestäjänä

Kunnissa voi olla myös tätä nykyä seuroja, jotka järjestävät paikallisille e-urheilutapahtumia. Suomessakin on nähty, ettei välttämättä kunnan koolla ole juuri väliä, sillä pieniinkin kuntiin muodostuu ensiksi yhteisöjä ja sitten sen jälkeen hieman paremmin organisoituja seuroja. Nämä seurat voivat hakea avustuksia kunnalta toiminnan pyörittämiseen ja jatkamiseen.

On selvää että nämä seurat ovat edelleen harrastusseuroja, mutta monesti tällaisesta tuetusta e-urheilusta ponnistaa lupaavia nimiä ammattilaispiireihin. Siksi kuntien kannattaa huolehtia siitä, että nuoremmalle väelle on tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia myös tietokonepelaamisen puolella. 

Tietokonepelit harrastuksena ja ammattina

Tietokoneella pelaaminen on kautta aikojen ajateltu hyödyttömänä harrastuksena, joka on vain pahaksi ja tekee harrastajastaan passiivisen ja tyhmemmän. Tämä ei ole kuitenkaan totta, kuten monet ovat jo huomanneet. Tietokoneella peluu voi harjoittaa motorisia ominaisuuksia ihmisessä. Tutkimusten avulla on huomattu että enemmän pelaavat voivat hahmottaa vaikeampia pulmia paljon nopeammin kuin he, jotka eivät paljon käytä tietokonetta.

Siksi kannattaakin tukea nuorta pelaamisessa, kunhan vain asettaa sopivat rajat pelaamiseen. Tuntímääriä ei kannata niinkään tuijottaa, vaan sitä, että pelaaja muistaa välillä nukkua, syödä, tehdä läksynsä ja ulkoilla tai muuten liikkua. Jos elämä on tasapainossa, ei siinä tietokonepelaaminen vie asioita huonompaan suuntaan. On ennemminkin niin, että jos elämä on lähtenyt luisumaan raiteiltaan, tulee tällöin pakopaikaksi tietokonepelit, koska tällöin pelaaja ei halua kohdata todellisuutta. Tämä on aivan ymmärrettävää ja joskus se on jopa hyväksi, mutta tietokoneeseen ei tulisi kadota, jos mielessä on huono olla.

Terveydenhuolto on tärkeä seikka lajissa kuin lajissa. 

]]>
Kesätekemistä https://pyhaselka.fi/2020/07/24/kesatekemista/ Fri, 24 Jul 2020 08:12:42 +0000 https://pyhaselka.fi/?p=74 Kesätekemistä. Kesäisin lapsilla, nuorilla niin kuin aikuisillakin on yleensä paljon aikaa touhuta kaikenlaisia asioita. Lapsilla ja nuorilla kesälomat ovat pitkiä, jos kesätöihin ei vielä päästä. Mitä tehdä ja missä, minne lähteä perheen kanssa reissuun? Lue artikkeli ja suunnittele paras kesälomamatka ikinä!

Kesätekemistä

Pitkä kuuma kesä ja mä aion elää sen! Kesät ovat olleen vaihtelevasti kuumia ja kylmempiä, aurinkoisia ja sateisempia, mutta kesä kuin kesä se aina on! Kesäisin ihmiset monesti viettävät ansaittuja lomiaan sekä nauttivat valosta ja lämmöstä. Lapsilla ja nuorilla aika saattaa käydä pitkäksi ja vanhemmille sekä isommille sisaruksille tuttuja lausahduksia ovat ”mulla on tylsää” tai ”mitä tehtäis”. Jotta aika kuluu mukavasti eikä tylsyys ota liian suurta valtaa kannattaa kesän varalle suunnitella jonkinlaista tekemistä. Liikaa stressiä aikataulutuksesta ja tekemisistä ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä kesä on myös rentoutumisen sekä palautumisen aikaa. 

Kesälomareissu sukulaisten luo. Kesä on otollista aikaa retkeillä ja seikkailla ympäriinsä ja erinomainen tilaisuus tavata sukulaisia. Muilla paikkakunnilla asuvia sukulaisia yleensä harvemmin näkee. Reissu hiukan kaummas tarjoaa mahdollisuuden rupatteluun pitkästä aikaa sekä keinon tutustua uuteen paikkaan, paikallisen matkaoppaan kanssa. 

Huvipuistopäivä. Suomesta löytyy useita huvipuistoja, kuten Linnanmäki sekä Särkänniemi. Näissä päivä kuluu jännittävien ja jopa pelottavienkin laitteiden matkassa. Huvipuistoon on helppo lähteä, jos ne sijaitsevat omalla paikkakunnalla. Jos niihin joutuu ajamaan pidemmän matkaa on yöpyminen hotellissa paikallaan. Huvipuistoista löytyy ravintoloita sekä taukopaikkoja, joten mukaan voi ottaa omia eväitä tai halutessaan ruokailla paikan päällä. Kuumana kesäpäivänä hattu ja nesteytys ovat tärkeitä, joskin hattu kannattaa muistaa ottaa talteen ennen laitteisiin menemistä!

Retki vesipuistoon. Kesätekemistä. Huvipuistojen ohella toinen erinomainen keino viettää kesäpäiviä on vesipuisto. Vesipuistoon mennessä säävaraus on tärkeämpi kuin huvipuistopäivänä, sillä altaissa killuminen +12 asteen lämpötilassa ei välttämättä ole kovin houkuttelevaa. Suomessa vaihtoehtoja tarjoavat muun muassa Serena sekä Visulahti. Vesipuistoon tarvitaan mukaan hyvät uikkarit sekä tarpeeksi valvojia pienten lasten kanssa. Kesätekemistä

Marjastusreissu. Jos kotiseudulta ei halua tai jaksa lähteä liian kauas, on retki metsään oiva vaihtoehto! Heinäkuussa monet marjat, kuten mustikat ja lakat kypsyvät ja ovat todellinen vitamiinipommi säilöttäväksi talvea varten tai nautittavaksi tuoreena. Metsä on hyvä vaihtoehto stressistä kärsiville sekä hieno tilaisuus lapsille oppia luonnosta sekä eläimistä lisää tietoa. Metsäreissulle voi ottaa mukaan eväitä sekä juomista, sillä marjastus on yllättävän rankkaa puuhaa! Onneksi marjoja poimiessa osan voi sujauttaa suuhun, jolloin pieni energialisä marjastuksen oheen antaa lisäpuhtia.

Piknik uudessa paikassa. Kesätekemistä tarjoilee myös piknik. Mikäpä sen ihanampaa kuin lähteä vaikka veden äärelle tai hiukan korkeammalle kukkulalle ihailemaan maisemia ja nauttimaan retkieväistä. Erinomaisia vaihtoehtoja eväiksi ovat tuoreet mansikat, hedelmät, salaatit sekä itse tehdyt herkut. Muista kuitenkin kerätä kaikki roskat mukaan lähtiessäsi, ei roskata luontoa!

Autolla kurvailu. Vanhemmalla iällä pelkkä autolla ajelu on mukavaa puuhaa ja erinomainen keino esimerkiksi höpötellä ystävien kanssa. Lapsien kanssa tämä onnistuu myös ja kohteina voi olla esimerkiksi jännittävä autopesu tai ukkosen seuraaminen hyvällä paikalla. Pienet matkaeväät tietysti piristävät mitä tahansa reissua. 

Auringonlaskun ja nousun katselu. Kesä on vuoden valoisinta aikaa ja erinomainen tilaisuus seurata auringonlaskua sekä nousua. Lapissahan aurinko ei edes laske kesällä, mutta eteläisemmässä Suomessa pieni hämäräjakso seuraa ilta- ja aamuaurinkoa. Muista ottaa mukaan lämmin viltti sekä hyttysenkarkottimia. 

Nukkuminen teltassa. Kesä on seikkailun aikaa ja yksi helppo ja edullinen tapa on viettää yö tai kaksi teltassa! Jos ei uskalla lähteä vielä kauemmas, voi teltan pystyttää omalle pihalle ja luikkia yöllä sisälle, jos kylmyys tai pimeys alkavat liikaa häiritsemään. Telttaan kannattaa hommata hyvä makuupussi sekä tyyny ja tarvittaessa kaveri, jonka kanssa kokemus on vielä mukavampaa. 

Kesäleiri. Kesäisin järjestetään monenlaisia leirejä, joissa lapset ja nuoret pääsevät touhuilemaan monenlaisia asioita. Tarjolla on esimerkiksi urheiluleirejä, ratsastusleirejä sekä käsityöleirejä. Leirien ideana on päivisin touhuta valitun aiheen parissa sekä yöpyä paikan päällä leiritiloissa tai esimerkiksi teltoissa. Leirit ovat myös oivallinen keino, jos vanhemmat ovat kesän töissä tai jos he vain haluavat nauttia hiukan omaa aikaa. Esimerkiksi Zimpler kasinot tarjoavat helpon ja nopean pakokeinon ajesta pelien maailmaan. 

Kesän jälkeen monilla on tiedossa paluu perusopetuksen pariin. 

]]>