13
marras

Tietokonepelit harrastuksena ja ammattina

Tietokonepelit tulivat ryminällä läpi suomalaisiin talouksiin 80-luvulla ja moni muistaakin Commodore 64 -tietokoneen, josta tuli “tasavallan tietokone”. Sen jälkeen tietokoneet ovatkin olleet osa elämäämme niin työssä kuin vapaa-ajalla. Viime vuosikymmenenä kaikkien 80-luvulla lapsena eläneiden unelma on alkanut toteutua toden teolla. Pelaamisesta on tullut ammattimaista ja e-urheilua näytetään jopa kansallisilla tv-kanavilla. Pelaajat tienaavat paremmin kuin fyysistä urheilua ammatikseen harjoittavat.

Tietokoneet ovat siksi e-urheilun väline, koska ne ovat tehokkaita ja niissä on parhaimmat grafiikat. Pelien tulee pyöriä jouhevasti eivätkä pelit saa nykiä. Ammattilaispelaajat käyttävätkin lähes aina tietokonetta pelaamiseen eli Windows-käyttöjärjestelmällä toimivaa PC-tietokonetta. Tietokoneet eivät ole läppäreitä siksi, koska niiden päivittäminen ja uusiminen on hankalampaa. Pöytätietokoneisiin voi vaihtaa kätevästi erilaisia osia, joilla niistä saadaan tehokkaampia eikä kokonaan uutta konetta tarvitse ostaa.

Pelikonsolit eivät ole e-urheilussa kovin suosittuja. Harrastajat käyttävät kuitenkin niitä esimerkiksi turnauksissa, joissa ei liiku suuret rahat. Pelikonsoleilla on kuitenkin hyvä tarvittaessa aloittaa e-urheilu harrastuksena, sillä niille järjestetään paljon epävirallisia turnauksia. E-urheilu on monen rahapelisivuston – kuten NetBet -sivuston vedonlyöntivalikoimassa.

E-urheilu ammatiksi

E-urheilu ei tarkoita kaikkea pelaamista, koska moni pelaaja haluaa pelata yksin ja muuten vain kavereiden kanssa verkossa. Verkossa pelataan usein yhteistyötilassa samalla puolella. On kuitenkin totta, että e-urheilu on saanut alkunsa juurikin tällaisesta pelaamista, vaikka se on lähes aina vapaa-ajan viettoa. Tästä pelaamisesta on syntynyt se idea, että jos pelaajat ja joukkueet kilpailisivat toisiaan vastaan. Vedonlyönti tästä aiheesta on syntynyt myös aivan luonnollisesti sitä mukaa kun yleisöä on tullut seuraamaan pelaamista joko livenä tai sitten verkossa.

Kun pelaajat alkavat olla taidoissaan erityisen kovia, harrastuspelaaminen voi vaihtua kätevästi ammattilaistouhuun. Ammattilaiset ovat niitä pelaajia, jotka saavat elantonsa pelaamisesta saatavista rahoista. Ammattilaispelaajien tulot syntyvätkin yritysten tai yhteisöjen maksamista palkoista, mutta myös turnauksista saaduista palkintorahoista. Sponsorisopimukset ovat luonnollisesti mukana aivan kuin normaalissakin urheilussa.

Ammattilaisten takana häärii useimmiten e-urheilulle omistautuneita seuroja. Seurat saavat rahansa sponsorituloista, tuotteiden myynnistä sekä mainosten myynnistä. Tällä tavalla ne muistuttavatkin fyysisen urheilun taustalla olevia seuroja. Seurat myös panostavat pelaajaan treenauttamalla tätä hyvän valmentajan johdolla. Ammattilaispelaajien tulee olla hyvässä kunnossa fyysisesti ja psyykkisesti, joten seurat pitävät tästä huolen, jotta pelaajilla ei tule pitkillä turnauksilla ongelmia tai haasteita. Jopa pelkät lennot voivat olla niin pitkiä, että paikat menevät jumiin, eikä se ole lainkaan hyvä pelatessa.

Ammattilaispelaajilla tulee olla myös hyvät suunnitelmat sitä varten, ettei tenniskyynärpää iske. Pelipöytien ja tuolien tulee olla ergonomisia, jotta kädet ja selkä ovat juuri oikeassa asennossa. Kipeällä hiirikädellä on vaikea pelata esimerkiksi Call of Dutya tai muita nopeatempoisia pelejä, kuten useimmat e-urheiluun kuuluvat pelit ovat.

Kunnat harrastuksien järjestäjänä

Kunnissa voi olla myös tätä nykyä seuroja, jotka järjestävät paikallisille e-urheilutapahtumia. Suomessakin on nähty, ettei välttämättä kunnan koolla ole juuri väliä, sillä pieniinkin kuntiin muodostuu ensiksi yhteisöjä ja sitten sen jälkeen hieman paremmin organisoituja seuroja. Nämä seurat voivat hakea avustuksia kunnalta toiminnan pyörittämiseen ja jatkamiseen.

On selvää että nämä seurat ovat edelleen harrastusseuroja, mutta monesti tällaisesta tuetusta e-urheilusta ponnistaa lupaavia nimiä ammattilaispiireihin. Siksi kuntien kannattaa huolehtia siitä, että nuoremmalle väelle on tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia myös tietokonepelaamisen puolella. 

Tietokonepelit harrastuksena ja ammattina

Tietokoneella pelaaminen on kautta aikojen ajateltu hyödyttömänä harrastuksena, joka on vain pahaksi ja tekee harrastajastaan passiivisen ja tyhmemmän. Tämä ei ole kuitenkaan totta, kuten monet ovat jo huomanneet. Tietokoneella peluu voi harjoittaa motorisia ominaisuuksia ihmisessä. Tutkimusten avulla on huomattu että enemmän pelaavat voivat hahmottaa vaikeampia pulmia paljon nopeammin kuin he, jotka eivät paljon käytä tietokonetta.

Siksi kannattaakin tukea nuorta pelaamisessa, kunhan vain asettaa sopivat rajat pelaamiseen. Tuntímääriä ei kannata niinkään tuijottaa, vaan sitä, että pelaaja muistaa välillä nukkua, syödä, tehdä läksynsä ja ulkoilla tai muuten liikkua. Jos elämä on tasapainossa, ei siinä tietokonepelaaminen vie asioita huonompaan suuntaan. On ennemminkin niin, että jos elämä on lähtenyt luisumaan raiteiltaan, tulee tällöin pakopaikaksi tietokonepelit, koska tällöin pelaaja ei halua kohdata todellisuutta. Tämä on aivan ymmärrettävää ja joskus se on jopa hyväksi, mutta tietokoneeseen ei tulisi kadota, jos mielessä on huono olla.

 

Terveydenhuolto on tärkeä seikka lajissa kuin lajissa. 

Share this